ALO tørrfisk
av Torsk

Torsk (Gadus morhua) eller atlanterhavstorsk, er en fiskeart i torskefamilien. Torsken kjennes på den langstrakte kroppen med stort hode, og den tydelige skjeggtråden under haken.

Torsken er en av våre viktigste fiskearter og har lang tradisjon som matfisk i Norge. Kjøttet er hvitt, fast og velsmakende – Bruksområdene er mange. Torsk har i uminnelige tider blitt foredlet til tørrfisk og fisket etter denne godbiten har pågått siden steinalderen. Tørrfisk laget av torsk er mange sin favoritt og brukes som snacks både med og uten god drikke til. Torrfisksnadder™ er laget av førsteklasses filet fra arktisk torsk, som er fisket av bærekraftige bestander klassifisert etter internasjonale regler. Torrfisksnadder™ blir så tørket i moderne og kontrollerte omgivelser. Dette sikrer et unikt og smakfult produkt, samtidig som vi tar vare på fiskebestandene for fremtidig glede og nytelse.

Ordet «torsk» kommer av det gammelnorske «turskr» som er en sammentrekning av «turrfiskr» – tørrfisk. Torsk har i uminnelige tider blitt foredlet og gjort holdbar som tørrfisk. Tørr vind gjør arbeidet uten bruk av konserveringsmidler. I nærmere tusen år har tørrfisk blitt eksportert fra Norge til marked i Europa. Ingen fisk har betydd så mye for matglede, kosthold og utvikling langs kysten.

Det finnes to varianter av arten: den stasjonære kysttorsken som lever ved bunnen på grunt vann langs kysten, og den vandrende norsk-arktiske torsken som har sitt oppvekstområde i Barentshavet og senere kommer inn til norskekysten som gytemoden torsk, bedre kjent som skrei. Av våre torskestammer er den norsk-arktiske torskestammen (skrei) den viktigste. Den lever mesteparten av livet i Barentshavet, men vandrer både som umoden og gytemoden torsk (skrei). Kysttorsken er en utpreget bunnfisk, mens den vandrende torsken lever mer pelagisk. Torsken livnærer seg av lodde, sild og brisling, men den spiser også egen yngel.

Torsken kan bli opptil 150-200 cm lang og veie opp mot 60 kg. Fargen på torsken varierer med hvor den lever. I områder med mye alger får gjerne skinnet et rød- eller grønnskjær, mens fisk som lever nær bunnen eller over sandbunn gjerne blir blekgrå i fargen. Torsken blir kjønnsmoden ved 2–6-årsalderen. Den gyter vanligvis i mars/april, og eggene er pelagiske (flytende i vannmassen). Gyteområdene strekker seg fra Finnmark til Stad, men de viktigste feltene er utenfor Lofoten. Skreiens gytevandring danner fortsatt grunnlaget for vårt viktigste sesongfiskeri – Lofotfisket.

Torsken finnes i Atlanterhavet langs øst- og nordkysten av Nord-Amerika, langs kysten av Grønland og i Nordishavet, sør til Biscayabukten. Utbredelsesområdet inkluderer også havområdene rundt Island, Barentshavet, og som nevnt, langs kysten av Norge og Skagerrak.

  • Torsken fiskes ved hjelp av bunntrål, snurrevad, line, garn og jukse. Fiskeriet foregår hele året, men har en sesongtopp fra januar til april.
  • Vanlig fangstredskaper Bunntrål, snurrevad, line, garn, juksa og teine.
  • Torsk er en god proteinkilde, og er spesielt rik på Vitamin D,B12 og selen.

Torrfisksnadder

av Norsk Torsk (200g)

Næringsinnhold pr. 100 g
Energi (KJ/KCAL) 1265/298
Protein (g) 72,9
Karbohydrat (g) 0
hvorav sukkerarter (g) 0
Fett (g) 1,7
hvorav mettede fettsyrer (g) 0,2
Salt (g) 1,8

Ingredienser

Torsk, tørket

Fangstområde

Nord-Atlanteren FA 027

Torrfisksnadder

av Norsk Torsk (350g)

Næringsinnhold pr. 100 g
Energi (KJ/KCAL) 1265/298
Protein (g) 72,9
Karbohydrat (g) 0
hvorav sukkerarter (g) 0
Fett (g) 1,7
hvorav mettede fettsyrer (g) 0,2
Salt (g) 1,8

Ingredienser

Torsk, tørket

Fangstområde

Nord-Atlanteren FA 027


Besøksadresse:

ALO STOCKFISH
Stålhaugen 9, 6065 Ulsteinvik, Norway

Generelle henvendelser:

tel: +47 900 58 847
mail: office@alostockfish.com

Salg:

tel: +47 919 05 262
mail: sales@alostockfish.com

Social media:

Copyright © Alo Stockfish. All rights reserved. Republication or redistribution of Alo Stockfish content, including by framing or similar means, is prohibited without the prior written consent of Alo Stockfish. 'Alo Stockfish' and the Alo logo are registered trademarks and trademarks of Alo and its affiliated companies. Alo Stockfish is a part of the Innomarin Group.